středa 11. listopadu 2015

Nevěsty bez ženichů

                                Nevěsty bez ženichů

Čtyři kamarádky, čtyři různé povahy, čtyři osudy. A taky problémy, které by dnes společně řešily u kávy nebo lahvinky dobrého červeného. Jenže se píší dvacátá léta. Svět se vzpamatovává z I. světové války, a i přesto, že má nakročeno blíže k moderním časům, některé věci zůstávají ve společnosti tabu.

Lydia si vždycky myslela, že je vdaná za toho pravého. Muže, který jí bude oporou a se kterým si jednou pořídí děti. Ty bohužel nepřicházejí a Lydia zjišťuje, že pro svého muže má už jen slova pohrdání, protože se aktivně neúčastnil bojů ve válce, čímž u ní ztrácí na prestiži.
Sarah má problém opačný. Její muž padl a ona zůstala s dětmi sama. Co by jen dala za to, aby její manžel zůstal naživu.
Nehezká a nevýrazná Beatrice v hloubi duše ví, že je jí souzeno zůstat do smrti sama, i přesto nepřestává doufat, že i na ni někde čeká ta pravá láska, ze které by se jí srdce zachvělo. Nebo aspoň sňatek z rozumu.
Ava je pravý opak všech. Nespoutaná, nekonvenční a lehce přidrzlá, přesto se srdcem na pravém místě. Užívá si všech výsad svobodné ženy (ó, jak neslýchané) a o manželských okovech nechce ani slyšet.

Naše čtyři hrdinky by možná proplouvaly svými životy, aniž by vybočily ze zajetých kolejí, kdyby se neobjevil ON. Důstojník Edgar Trent, jenž dokonale zamotá hlavu provdané Lydii. Tehdejší společnost se sice navenek tvářila vážně a mimomanželské románky velkoryse schovávala pod sukni, ale čeho je moc, toho je příliš. Lásce však poručit nelze a Lydii čeká pekelně trnitá cesta ke štěstí.

Tvorbu Adele Parks jsem si oblíbila hned po první knížce, kterou od ní Domino vydalo. A s každou další moje vášeň pro ni rostla. Byla jsem mile překvapená, když jsem zjistila, že Nevěsty bez ženichů situovala do mé oblíbené doby dvacátých let. Doba, kterou nezažila a zná ji pouze zprostředkovaně z knih nebo rešerší k příběhu. Adele Parks ji popsala opravdu věrohodně a do detailů. Budou se vám líbit i hrdinky knihy, každá tak jiná, a přesto umí táhnout za jeden provaz, když jde do tuhého. Nejvíc jsem si asi oblíbila Sarah, která mi byla nejvíc sympatická a připadala mi ze všech čtyř nejrozumnější. 

Nevěsty bez ženichů je společenský román, do kterého se s potěšením začtete, jste-li fanoušky Panství Downton nebo života dvacátých let obecně. Nechte se okouzlit barvitým příběhem, ve kterém najdete nejen romantiku i vášeň, ale především pevná pouta přátelství.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino)

Žádné komentáře:

Okomentovat