pondělí 9. listopadu 2015

Butik Astor Place



Kdybyste našli deník, který si někdo psal před dávnou dobou, odolali byste a nechali ho být? Nebo byste přece jen rádi nahlédli do života někoho jiného?

Amanda žije v New Yorku, kde provozuje butik s retro oblečením.  Při přebírce jedné zásilky najde ukrytý deník, který si psala jistá mladá žena v roce 1907. Zvědavost přebíjí svědomí a Amanda se po menším váhání do deníku začte a příběhem je totálně uchvácená.

Olive Westcottová touží stát se nákupčí oblečení v obchodním domě. Jenže pro tuto práci potřebuje mít zkušenosti i doporučení. Olive však doposud nikde nepracovala, žila pouze s otcem, který ji hýčkal. Než se vůbec stačí rozkoukat, otec nečekaně umírá a Olive zjistí, že jí po něm zůstaly pouze dluhy. Musí se vystěhovat z apartmá, kde bydleli a spoléhat se pouze sama na sebe. Nákupčí se sice nestane, ale začne pracovat v obchodním domě jako prodavačka. V životě na ni čekají krušné chvíle, když musí ukázat, že dokáže obstát v době, která ženám není příliš nakloněná.

Myslíte si, že Amanda to má o sto let později jednodušší? Pletete se. I na ni čekají nástrahy osudu. Butiku hrozí zavření, vztah s přítelem, který je ženatý nemá budoucnost. Jediným únikem z hořké reality je četba Olivina deníku. Amanda zjistí, že má s Olive mnoho společného, přestože je dělí stovka let.

Román Butik Astor Place vás hned vtáhne a nepustí. Autorka dokázala popsat atmosféru New Yorku na počátku 20. století tak, že máte pocit, jakoby jste tam žili a prožívali s Olive její příběh. Stejně je to i s dějovou linií Amandy, kdy se snadno přenesete zpátky do současnosti. Prolínání dvou časových rovin je velmi oblíbené, já osobně ho v knihách mám hodně ráda. 

Jak už bylo řečeno, počátek dvacátého století nebyl ženám příznivě nakloněn. I když mnohé musely z ekonomických důvodů pracovat, byly jim házeny klacky pod nohy. Také lékařská osvěta nebyla nic moc. A to se mi na knížce líbilo hodně - autorka se nebála do děje zakomponovat informace o tehdy nevyslovitelných tématech jako je prožitek ze sexu nebo těhotenství. My si dnes potřebné informace načteme z knih nebo vyhledáme na internetu, ale v roce 1907? 

Součástí knihy jsou dobové fotografie, na kterých jsou zachyceny části New Yorku, ve kterých se příběh odehrává a vy si tak můžete děj lépe představit. A jestli fotky budou vaší inspirací k návštěvě New Yorku, tím líp :-).

Butik Astor Place je románem pro ženy, o tom žádná. Nejedná se však o lacinou romantiku, ale o společenský příběh. Já si při čtení vybavila seriál Pan Selfridge, který se nese v podobném duchu. 
Přijměte pozvání a projděte se rušným New Yorkem plným módy spolu s Amandou a Olive. Každá má pro vás svůj příběh a svůj svět.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)

Žádné komentáře:

Okomentovat