úterý 17. listopadu 2015

Hotel Ritz

                                   


V hotelu Ritz, tam se děly věci. Přijměte pozvání do Paříže, na Place Vendôme mezi společnost bohatých i slavných osobností.

Hotel Ritz založil v roce 1898 švýcarský hoteliér César Ritz. Od počátku si hotel získal věhlas mezi evropskou smetánkou. Ubytovávali se zde boháči i umělci, kteří ovlivnili chod světové kultury. Asi největší slávu si Ritz užíval v tzv. "Belle epoque", v éře zlatých dvacátých let. Tato doba přála bohémům - žil tady Marcel Proust, Jean Cocteau nebo markýza Luisa Casatiová. Jen jeden člověk hotelem pohrdal - byl to anglický spisovatel Oscar Wilde, jemuž se rychle rozrůstající a progresivní hotel nehodil do dekadentního smýšlení.

Největší pozornost autorka věnuje době, kdy Paříž úpěla pod útlakem nacistů. Rozvíjel se tady románek mezi módní návrhářkou Coco Chanel a německým diplomatem Hansem Güntherem von Dincklagem. Nacista Hermann Göring zde obsadil nejlepší apartmá, které mu musela uvolnit americká občanka Laura Mae Corriganová, vdova po ocelářském magnátovi. Göring si tam pak nenuceně užíval morfium, na kterém byl závislý.

Hotelové pokoje znal dobře i spisovatel Ernest Hemingway, v té době ženatý potřetí s novinářkou Marthou Gellhornovou. To mu však nebránilo v tom, aby ji podváděl se svou budoucí ženou Mary a zároveň se nezřízeně opíjel.

Takových pikantních historek Hotel Ritz nabízí mnohem víc. Nechte se vtáhnout do rušného světa na Place Vendôme a užijte si pestrý život, který je zde nabídnut na zlatém podnose. Dnes vaří věhlasný kuchař Auguste Escoffier, který je zároveň jeden ze zakladatelů hotelu Ritz.

Autorka Tilar J. Mazzeová je autorkou biografií známých osobností - napsala knihu o Coco Chanel, která měla v literárním světě velký úspěch.

Práce na knize Hotel Ritz pro ni znamenala spoustu času, který trávila v archivech vyhledáváním těch správných informací. A toto je zárukou, že si přečtete nejen zajímavý příběh, ve kterém se dozvíte spoustu lechtivých informací o známých osobnostech, ale také se dozvíte něco z historie hotelu a poznáte blíž bohémskou stránku Paříže, kterou si uchovala i přes hrůzy 2. světové války, jež ji smutně poznamenala.

Kniha není klasickým románem. Je to vyprávění, dokument a reportáž nabízející nepřebernou spoustu leckdy intimních zajímavostí. Je to vlastně dějepis netradiční formou. Kniha začíná výčtem osobností, které se v knize objevují a každý fakt je vysvětlen poznámkou, jíž zase najdete na konci. Pořiďte si dvě záložky, ať nemusíte pracně listovat. :-)

Knihu můžete přečíst na jeden zátah, není moc hrubá, ale také si ji pořádně vychutnat, třeba se sklenkou francouzského vína.


P. S. Možná vám hlavě bude, stejně jako mně, pořád znít známá písnička Puttin´on the Ritz.






(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)

Žádné komentáře:

Okomentovat