čtvrtek 11. června 2015

Ty


Joe Goldberg pracuje v knihkupectví, kam jednoho dne vstoupí dívka, do které se Joe zamiluje. Na tom by nebylo nic špatného, naopak - je to tak nádherně romantické, seznámit se mezi knížkami (ano, mé knihovnické srdce plesá), kdyby však Joe nebyl tak trochu psychopat. 

Beck se od této chvíle stává Joeho objektem snů. Joe neváhá udělat všechno pro to, aby svůj sen proměnil v realitu, protože Beck miluje. A ona miluje jeho. Jenže o tom ještě neví.
Joe do toho jde na maximum. Vraždí. Lže. Krade. Že je to špatné, nemorální a trestné? Ale jděte. Je to pro Beck. A je to z lásky.

Joe je hrdina, který vám nažene husí kůži, ale zároveň k němu pocítíte jistou náklonnost. Asi takovou, jakou máte k vlkovi z Jen počkej nebo k jeho slavnému kocouřímu kolegovi Tomovi. Možná i vám, stejně jak mně, bude Beck trochu nesympatická, ale to samozřejmě Joeho činy neomlouvá. 
Pro tento příběh jsou velmi podstatné sociální sítě. Facebook, Twitter, Instagram... Ovládají svět, ovládají nás. Ale pouze tehdy, když jim to dovolíme, na což lehkomyslná Beck doplatila.
Jestli jste doposud měli na počítači, tabletu, telefonu nebo jiné podobné chytré hračičce trvalé přihlášení, po přečtení knihy nastavení změníte rychleji, než bys řekl Twitter. A ještě se u toho budete ohlížet přes rameno, jestli vám tam nikdo nekouká. Tenhle příběh je fakt hodně sugestivní.

Román je psán tzv. du formou, kdy Joe promlouvá přímo k Beck.Tento způsob vyprávění není příliš častý, v tomto případě působí velmi realisticky. Přímo děsivě. Díky tomu budete mít problém knížku odložit. Možná se vám Joe dostane do hlavy, možná i vy budete chtít zkusit, kam až se dá zajít, když chcete někoho sledovat na sociálních sítích.

Ty je strhující, děsivý, cynický, zároveň však velmi chytrý psychothriller o tom, že nic netrvá věčně, pouze láska k jedné slečně.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino)




Žádné komentáře:

Okomentovat