středa 3. června 2015

Kniha vzpomínek


Představte si, že máte všechno. Krásné děti, milujícího manžela, hezký dům, práci, která vás baví. Je vám teprve čtyřicet, začali jste novou etapu života a máte ještě mnohé před sebou. Stejně jako Claire, hrdinka románu.
Její vysněný svět se bohužel hroutí ve chvíli, kdy jí lékaři diagnostikují  Alzheimerovu nemoc. Zrovna nedávno se vdala za muže svých snů a plánovala si klidný život se svými blízkými.
Drobné výpadky paměti, se kterými si až doposud Claire nelámala hlavu, se rychlým tempem horší. Najednou si nepamatuje názvy věcí, které má kolem sebe, čísla jsou pro ni jen shluk nesrozumitelných znaků. Nejhorší je, že si přestává pamatovat i to, že miluje svého manžela...
Dokážete si něco takového vůbec představit?

Claire si začne psát deník, do kterého zaznamenává své prožitky a vzpomínky. Z původně terapeutického záznamníku se postupem času stává kniha vzpomínek, do které kromě Claire přispívají i ostatní členové rodiny.
Všichni ví, že tenhle deník bude to jediné, co po Claire na světě zůstane...

Každý z nás občas nadává na "toho proklatého Němce, který nám schovává věci". Brýle, které hledáme, máme na nose....papírek s důležitou poznámkou držíme v ruce a ani o tom nevíme, kafe už je dávno zalité a my se ženeme ke konvici. Nadáváme a přitom si říkáme, že nám se to vlastně ani stát nemůže, Alzheimer je přece nemoc starých lidí. Omyl je však pravdou, s touto nemocí se perou lidé mnohem mladšího věku. 

Kniha vzpomínek není jen příběhem ženy, která bojuje s nevyléčitelnou chorobou, zároveň je to velký rodinný příběh. Tím, že je kniha vyprávěna v ich-formě z pohledu Claire i ostatních členů rodiny, získává na autentičnosti a syrovosti, protože veškeré jejich pocity prožíváte s nimi.

Nesmírně emotivní příběh z pera britské autorky Rowan Coleman vám zaručeně nedá spát. I kdybyste měli uronit jednu jedinou slzu, vězte, že ji uroníte. Ne ze sentimentu, ne z lítosti, ale z pocitu, že je to tak definitivní. 

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino)

1 komentář:

  1. To vypadá na hodně zajímavou knihu! Ach jo, já si zrovna včera říkala, že začnu šetřit :)

    OdpovědětVymazat