pondělí 8. června 2015

Slib



Katharina a Peter se setkávají uprostřed války, aby uzavřeli manželství. Nikdy předtím se neviděli, ale to není podstatné. Důležité je, že díky sňatku se Katharina bude moci vymanit z vlivu rodičů. Důchod válečné vdovy, který by v případě Peterovy smrti dostávala, by jí umožnil vlastní bydlení. Peter by díky propustce, na kterou má jako ženatý voják nárok, mohl navštívit rodiče.

 Katharina žije s rodiči v malém bytě a pracuje jako úřednice v bance. Peter, civilním povoláním učitel, je momentálně na ruské frontě jako voják wehrmachtu. Mladí lidé, kteří by se za jiných okolností možná ani nepotkali. Oba věří, že po skončení války bude jejich vlast prosperujícím státem, ve kterém budou oba spokojeně žít. Tak jak to führer svému Německu naplánoval, tak jak to má být. Společný sňatek je pro oba vstupenkou ke splnění jejich přání.


Mezi Katharinou a Peterem se během líbánek vytvoří pevné citové pouto. Válka je ovšem neúprosná a oni se musí po pár dnech rozloučit. Jejich naději na společný život udržují dopisy, které si během odloučení píšou s vědomím, že není jisté, jestli se ještě vůbec někdy uvidí. A pokud se tak stane - dokážou navázat tam, kde skončili? 

Román Slib přináší pohled na 2. světovou válku tentokrát očima Němců. Ne všichni měli Hitlera jako modlu, spíše věřili v sílu Německa. Většina z nich žila obyčejné životy a věřila, že konec války přinese jejich zemi úspěch. Když se ale karty obrátí a německá armáda ztrácí svou pozici, je najednou všechno jinak.

Autorka knihy je Irka, němčinu studovala na vysoké škole a dlouho jí trvalo, než se odvážila knihu napsat. Měla pocit, že nemá oprávnění o Německu a jeho historii psát. Nechala se ale inspirovat německým spisovatelem Heinrichem Böllem, který také, stejně jako knižní hrdina Peter, bojoval ve wehrmachtu. Po válce žil v Irsku, o svém pobytu napsal Irský deník.

Román Slib je nejen křehkým příběhem o lásce, ale také výpovědí o životě obyčejných lidí ve válečném Německu.

Žádné komentáře:

Okomentovat