pondělí 25. května 2015

Smrt přichází zvenčí


Joona Linna je sice pryč, ale zločiny se páchají dál...

Stockholmské policii na stole přistává video se záběry oblékající se ženy. Než stačí zareagovat, žena je nalezená mrtvá, někdo ji zavraždil. Stopy obzvláště brutálního činu vedou k Rockymu Kyrklundovi, pastorovi, který je zavřený v psychiatrické léčebně za podobnou vraždu, kterou spáchal před mnoha lety. Jak by tedy mohl vraždit znovu? Rocky navíc trpí ztrátou paměti po autonehodě, takže si ze své minulosti nic nepamatuje. A než se vyšetřovací tým naděje, dostane “dáreček” v podobě dalšího videa, po kterém opět následuje vražda.

Komisařka Margaret Silvermanová, která nahradila zmizelého Joonu Linnu, je těhotná a ráda by případ co nejdříve vyřešila. Je pevně přesvědčená, že za činy stojí sériový vrah. Ale jak do toho všeho zapadá Rocky Kyrklund? K případu je povolán doktor Erik Bark, uznávaný psychiatr, aby Rockymu pomocí hypnózy pomohl vrátit vzpomínky.
Podaří se případ vyřešit i bez Joony? Existuje snad naděje, že je někde naživu?

Stalker je pátým pokračování ze série detektivních případů Larse Keplera, což je pseudonym autorů a zároveň manželů Ahndorilových, které jejich knihy proslavily po celém světě a jejich hlavní hrdina Joona Linna, švédský detektiv s finskými kořeny, si získal sympatie čtenářů.

Mohlo by se zdát, že pátá kniha už bude slabým odvarem toho, co již bylo napsáno, ale opak je pravdou. S každým dalším případem Joony se napětí stupňuje. Máte-li ještě v paměti Písečného muže, víte o čem mluvím. Ani Stalker nezůstává pozadu. Záhadný vrah, který se neštítí ničeho, ztracený Joona a nová krev v podobě Margot slibují pořádnou dávku emocí. Do hry se také vrací zásadní postava z pilotního Hypnotizéra, doktor Erik Bark, který také pořádně zahýbe dějem.

Před autory smekám klobouk. Psát román ve dvou, ještě k tomu detektivku, u které je nutno přemýšlet a kombinovat, je nesmírně náročné. A jsou-li spisovatelé navíc manželé, bez jisté dávky tolerance se to určitě neobejde.
I tentokrát na nás čeká brilantně promyšlený příběh s vrahem, který si nebere servítky. Jeho vraždy jsou promyšlené do posledního detailu, šokující, děsivé, ale zároveň fascinující. Poslední třetina vás doslova přiková k židli.
Úctyhodných skoro 600 stran nebude nudným čtením, ale pořádně divokou jízdou, kterou budete mít problém přerušit.

Ale dříve než se začtete, zkontrolujte, jestli se nikdo nedívá…



Žádné komentáře:

Okomentovat