pátek 15. května 2015

Cartierova panteřice


Napříč 20. stoletím se odehrávají neobyčejné životní osudy Jeanne Touissantové, která se z chudých poměrů vypracuje na návrhářku šperků u samotného Louise Cartiera. Jak se ze zakřiknuté dívenky stala klenotníkovou múzou? Dravou a úspěšnou panteřicí?

Jeanne se narodila v Bruselu. Neměla příliš šťastné dětství. Matka měla co dělat, aby uživila rodinu, protože otec neustále postonával. A vlastně o své děti nikdy nejevila přílišný zájem. Když už to s rodinou vypadá zle, jako na zavolanou přichází tajemný Němec, který rodinu dostává z problémů. Ale za jakou cenu? Když starší dcera Charlotte uteče z domova, Jeanne vůbec netuší proč. Jen však do té doby než ji v noci německý "přítel" navštíví v pokoji...
Zoufalá dívka následuje svou sestru a prchá z domu. Když se jí podaří dostat do Paříže, snaží se najít Charlotte.  Náhoda tomu chce, že na ni Jeanne opravdu natrefí a nestačí se divit, jak se má sestra dobře. Bodejť by ne, je vydržovanou kurtizánou. I Jeanne takhle začne žít. Bohužel v lásce se jí nedaří tak, jak by si přála, muži ji opouštějí, aby dostáli rodovým závazkům. Ale ani to Jeanne nebrání v užívání života plnými doušky. Milenci, večírky, šampaňské, bohémští přátelé, to vše v úchvatné éře 20. let minulého století.
Jeanne se spřátelí s návrhářkou Coco Chanel, Jeanem Cocteau, životem se jí mihne Hemingway nebo F. S. Fitzgerald. Když si jí povšimne Louis Cartier, pařížský klenotník, nastanou pro Jeanne nové časy. Ve firmě navrhuje šperky, které se stávají proslulými mezi místní smetánkou a aristokracií. Ovšem štěstí v lásce se jí neustále vyhýbá. Ani Louis, pro kterého je Jeanne dravou panteřicí, životní výzvou a osudovou láskou, si ji za manželku nevezme, aby nepoškodil dobré jméno rodinného klenotnictví.
I přesto jsou jejich životy svázány pevnými pouty přátelství a vzájemné úcty, kterou k sobě navzájem chovají.
Na Jeanne čekají i horké chvilky. Přichází 2. světová válka a život Jeanne Touissantové jakož i prestiž Cartierova klenotnictví jsou v ohrožení...

Jeanne byla velmi silná osobnost, žena, která napříč osudu kráčela se vztyčenou hlavou. Můžeme jen obdivovat její pracovitost a usilovnou snahu dostat se ze dna společnosti až na její vrchol. Dokázala využít všechny životní šance, které jí osud dal, jakož i vytěžit z nepříznivých chvil jen to nejlepší. Vyprávění v první osobě dodává knize punc autentičnosti a lepší představivosti. 

Cartierova panteřice je přesně tou knihou, která vás zaujme, pokud milujete biografie zajímavých osobností.  Užijete si ji, je-li vám blízká zlatá éra dvacátých a třicátých let.
Já osobně měla tušení jen o Cartierovi jako klenotníkovi, jehož šperky můžu obdivovat maximálně přes monitor počítače, ale s jeho životní múzou jsem se seznámila až díky této knize a jsem ráda, že jsem si opět mohla rozšířit obzory.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)


Žádné komentáře:

Okomentovat