úterý 13. ledna 2015

Zásnuby


Píše se rok 1948. Mladá reklamní textařka Frances má posledních pár hodin na to, aby vymyslela výstižný reklamní slogan k propagaci diamantů. Jak už to bývá /a mám to opravdu vyzkoušené/, nejlepší nápady přicházejí na poslední chvíli. "Diamanty jsou věčné" - tahle věta, nápad, který přišel doslova za pět minut dvanáct, se stal sloganem století.
A právě od něj se odvíjí příběh čtyř partnerských svazků.

Evelyn a Gerald jsou  manželé, jejichž vztah se zrodil z přátelství. Evelyn si v mládí prožila těžké životní chvíle, proto si pevného pouta se svým mužem váží. Přála by si, aby její syn prožil totéž se svou ženou. Když se dozví o synově chystaném rozvodu, je šokovaná i přesto, že se píšou 70. léta a společnost je, co se vztahů týče, dost benevolentní.
Delphine žije v Paříži a se svým o dost starším manželem vlastní obchod s hudebními nástroji. Má pocit, že ji v životě už nemůže nic překvapit, dokud nejde na pracovní večeři s mladým americkým muzikantem...
James pracuje jako záchranář. Snaží se zabezpečit rodinu, kterou nadevše miluje, ale moc se mu to nedaří. Jeho snem je věnovat manželce prsten s diamantem.
Kate by se nikdy v životě nevdala. Žije v partnerském vztahu s Danem, se kterým má dceru a nic jí nechybí. Diamant jako symbol lásky? V jejím případě určitě nikdy! Jak se postaví k tradicím na svatbě svého bratrance? Paralelou k těmto osudům je dějová linie přibližující životní osud Mary Frances Geretyové, skutečné reklamní textařky, jejíž nesmrtelný slogan se používá dodnes.

Román nabízí pohled na partnerské a rodinné vztahy několika lidí z různých vrstev společnosti a zahrnuje opravdu velké časové rozmezí od 40. let 20. století až po současnost. Je to zároveň výpověď o životním stylu napříč generacemi. Dává možnost nahlédnout i do zákulisí reklamních společností při vytváření kampaní. Kreativita, flexibilita a hlava plná dobrých nápadů, to je to, co dělá reklamního textaře úspěšným. A Frances taková byla až do konce své pracovní kariéry.

Tento opravdu rozsáhlý a barvitý román si vychutnáte od začátku až do konce. Autorčin čtivý a poutavý styl vám nedovolí knihu jen tak odložit. 

(Za recenzní e-book děkuji nakladatelství Host)

2 komentáře: