úterý 20. ledna 2015

Evita


Eva Perónová. Žena, která se nenarodila se stříbrnou lžičkou v ústech, ale musela si ji tvrdě vybojovat. Dodnes její osudy fascinují svět, inspirují filmaře i spisovatele. Jeden z nich, Marcos Aguinis, přichází s knihou, která se dá považovat jak za biografii, tak za román. Autor nechává v této knize promlouvat přímo Evitu. 
Eva Duarte se narodila v roce 1919 jako nemanželské dítě. Vyrůstala v chudobném venkovském prostředí a už jako malá holka měla své sny a touhy. V patnácti letech projevila ohromnou ctižádostivost, když se jí podařilo přemluvit tehdy známého zpěváka Augustina Magaldiho, aby ji odvezl do Buenos Aires a  pomohl v kariéře herečky.
V argentinské metropoli, pod ochrannými křídly Magaldiho, Evita získává angažmá v divadle. Když se po čase rozcházejí, musí si mladá dívka pomoci jinak. Živí se jako modelka, zpěvačka a také účinkuje v rozhlase. Jednoho dne potkává charismatického politika Juana Peróna. Nejprve se stává jeho milenkou, posléze i manželkou. Po boku svého muže, pozdějšího argentinského prezidenta, se Evita angažuje v oblasti sociální politiky a má velký vliv nejen na manžela. Říkalo se, že je to vlastně ona, kdo tahal za nitky argentinské politiky. 

Možná vám to připadá jako pohádka o tom, jak chudé děvče ke štěstí přišlo. Z knihy se dozvíme, že cesta ke štěstí a úspěchů byla v Evitině případě velmi trnitá a vedla i přes postel. Když chyběly peníze, Evita trpěla hladem, což vedlo k podvýživě, takže pořád působila jako drobná dívenka. Možná si tím také zadělala na pozdější zdravotní problémy. Jak je známo, zemřela v pouhých třiatřiceti letech na rakovinu děložního čípku.

Atraktivita vyprávění spočívá právě ve způsobu, jakým je příběh čtenářům podán. Evita přichází ze záhrobí a své vyprávění začíná ve chvíli, kdy se účastní diplomatické mise ve Španělsku. Její zážitky z cesty jsou proloženy vzpomínkami na minulost. 
Jaká vlastně Eva Perón byla? Ctižádostivá žena, která jde přímo za svým cílem? Soucitná dáma v norkovém kožichu, která ze státní kasy podporovala chudé? V každém případě to byla zajímavá žena, která žila intenzivně a nadoraz.

O Evitě jsem už pár knížek četla a viděla i stejnojmenný film s Madonnou v hlavní roli. Zaujalo mě i toto zpracování, právě z výše uvedeného důvodu, kdy Evita promlouvá ke světu sama za sebe.
Jak zapůsobí na vás? 

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)



Žádné komentáře:

Okomentovat