sobota 4. června 2016

Manželský sex

                                                   Manželský sex
Tak si představte, že máte krásný, fungující vztah, který trvá více než dvacet let. Krása, že? Pokud se to někomu podaří, je to v dnešní době skoro zázrak. 

Právě takový vztah mají manželé David a Blair. I po pětadvaceti letech  si mají co říct a taky jim funguje sex.
Je tohle možné? Vypadá to, že ano. David s manželkou se domluvili, že pokud by jeden z nich měl chuť začít si vztah s někým jiným, musí ho přivést domů. Takhle se snaží zabránit náhodným nevěrám a pokušení.
Celou dobu si ani jeden z nich na toto pravidlo nevzpomněl, až teď... David potká krásnou fotografku Jean, která na něj bez obalu vychrlí svou prosbu. Ráda by, aby se David stal na pár týdnů jejím milencem. O nic vážného by nešlo, jen několik milostných schůzek a pak Jean odjede pryč. 

Lákalo by vás takové pokušení? A co David? Jak to tipujete u něj?

Po prvotním rezolutním NE! se David nakonec rozhodne, že do toho půjde. Bude to jednoduché. Jean představí Blair, padnou si do oka a všechno bude fajn. Vlastně úplně nejlepší by bylo, kdyby se k nim Blair přidala.
Velice odvážná varianta. Vymkne se z rukou nebo půjde vše podle plánu? 

Manželský sex je kniha, kterou byste možná přehlédli. Název evokuje populárně naučnou příručku, obálka je decentní... Ale stačí se začíst do anotace a je vám jasné, že něco takového jste ještě nečetli. Pokud mi chcete oponovat, zadržte. Máte pravdu, románů nabitých erotikou je jako hub po dešti. Jenže tenhle je v něčem výjimečný. Za prvé - napsal ho chlap. Takže máte pohled na sex konečně z druhé strany. 
Jak to vidí muži? Opravdu jsou takoví, že jdou okamžitě za každou sukní, která před nimi svůdně povlává?
Za druhé - knížka má jen něco málo přes dvě stě stran. Takže je vám jasné, že sex nebude na každé druhé stránce, o to víc ve vás bude hlodat myšlenka, jak je vlastně popsán. A opět končíme u chlapa - moc mě zajímalo, jaké budou sexuální scény právě z pohledu muže.

Musím říct, že jsem byla mile překvapená tím, jak skvěle Jesse Kornbluth píše. Hlavního hrdinu neidealizuje, naopak více plusů má Blair, i když ji vlastně až tak pořádně nepoznáme. A sex? O něm se musí umět psát, aby scény nevyznívaly spíše lacině a směšně. A autor se tohoto zhostil se ctí a šarmem mužům blízkým. Scény, kdy se hrdinové oddávají sexu, jiskří, přitom neztrácejí vkus, zároveň mají punc tajemna, takže je na vás, co si ještě domyslíte. Vlastně mě napadá, jestli Jesse Kornbluth neprožil něco podobného, tak věrně o tom dokáže psát.

Tenhle komorní román byl pro mě příjemným knižním zážitkem. Pálí vás dobré bydlo? Možná byste si Manželský sex měli přečíst. Jste ve vztahu maximálně spokojení? Začtěte se taky, ať se ujistíte, že to nechcete měnit. :-). 

P. S. Autor mě dostal hned první větou, ve chvíli, kdy David pozoruje čtoucí manželku: 

   "Nejkrásnější žena na světě je ta, která čte knihu."


(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino)


5 komentářů:

  1. Tuhle knížku chci... Už kdyby jen kvůli té úžasné větě na začátku.

    OdpovědětVymazat
  2. Ak je tá kniha naozaj tak dobrá, je škoda, že má tak nezaujímavú obálku :D

    OdpovědětVymazat
  3. Je to fajn knížka, taková nenáročná jednohubka, ale s tématem, nad kterým budete ještě dlouho přemýšlet.. sex rozhodně není ústředním motivem, aspoň pro mě ne--- https://kniholom.wordpress.com/2016/05/26/manzelsky-sex-a-dal/

    OdpovědětVymazat