úterý 19. ledna 2016

Zapomenuté vzpomínky




S romány, v nichž jako hlavní hrdinové vystupují staří lidé, se v současnosti roztrhl pytel. Proč byste měli sáhnout zrovna po tomhle? Zkuste to. Dostanete příběh, který si vás získá svou jedinečností a křehkostí.

Dvaaosmdesátiletá Maud postrádá kamarádku Elizabeth, která se ztratila a Maud o ní nemá žádné zprávy. Nemůže si ani vzpomenout, kdy ji vlastně viděla naposledy. Rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Jenže s pamětí, jejíž nitky jsou jako tenká vlákna natrhnuté pavučiny, to jde dost těžko. Maud se plete minulost se současností. Vedle Elizabeth se jí do mysli vkrádají vzpomínky na starší sestru Sukey, která zmizela těsně po druhé světové válce, když Maud byla ještě malá. Obě události jí splývají a ona mezi nimi jen těžko rozlišuje.

Maud si všechny postřehy a myšlenky píše na papírky, ale později v nich nenachází žádný smysl. Vážně ji nebere ani její okolí. Dcera Helen si ji stěhuje k sobě, protože Maud není schopná postarat se sama o sebe. Stará dáma ve svém úsilí nepolevuje. Spolu s její snahou nalézt ztracenou přítelkyni, sledujete i pozvolný úpadek osobnosti způsobený stařeckou demencí.

Kniha Kam se poděla Elizabeth je debutem mladé autorky Emmy Healyové, jenž si hned získal pozornost čtenářů. Jeho hrdinka není ani mile potrhlá, ani přehnaně akční. Je to obyčejná stará paní, klidně by mohla být i vaše sousedka, která hledá odpověď na svou otázku. Spolu s ní rozplétáte zašmodrchané klubko osudů její rodiny. Dvě časové roviny, dvě zmizelé ženy. Díky tomu, že Maud, jak už to u lidí s demencí bývá, častěji zabředá do minulosti, se do popředí dostává případ její ztracené sestry Sukey.

Psychologický laděný román s nádechem detektivky nabízí působivý náhled do života ženy, jejíž mysl se pozvolna ubírá neznámo kam. Vypráví jej přímo Maud, tím víc je autentičtější a velmi reálný.

Mezi nejpůsobivější scény, které mě dojímaly a nutily přemýšlet, byly ty mezi Maud, její dcerou Helen a vnučkou Katy, která byla mimochodem velmi svěžím prvkem celého příběhu. Postupný rozpad Maudiny mysli způsobil, že svou dceru nepoznávala a bavila se s ní jako s cizím člověkem. Tehdy si uvědomíte, jak je lidská mysl křehká. Přestože lékařské výzkumy pokročily velmi daleko, náš mozek stále skrývá neprobádaná tajemství.

Emma Healeyová čerpala ze života svých babiček, aby stvořila emotivní příběh,který se vám zadře pod kůži. Právem se řadí mezi nejzajímavější tituly současné literatury.


(Za recenzní e-book děkuji knihkupectví Neoluxor)

Žádné komentáře:

Okomentovat