pátek 24. října 2014

Život za životem

                                                 



Ursula Toddová se narodí jedné mrazivé zimní noci roku 1910. Narodí se, aby vzápětí zemřela udušením na pupeční šňůře, doktor se kvůli počasí nedostal k porodu včas.
Padá tma, střih a vzápětí se Ursula rodí znovu.
S každou kapitolou je Ursulin život jiný. Rozmanité životní osudy, různé konce.
Smrt následkem pádu ze střechy, utopením nebo podlehnutí španělské chřipce. Smrt pod sutinami berlínských domů, smrt následkem válečného bombardování Londýna. Ursula umírá, aby po každém novém narození žila další život. Lepší nebo horší?

Každý z nás si nejméně jednou položil otázku, jaký by byl jeho život, kdyby ho mohl prožít znovu. Vyvarovali bychom se stejných chyb nebo náš další život byl suchopárným opakováním předchozího života?
Ursula vyrůstá v bohaté anglické rodině, která žije na venkově. Snobsky založená matka, milující, ale zaneprázdněný otec, čtyři sourozenci, nerudná kuchařka a prostá služka - to je složení obyvatel Liščího zátiší.
Kromě Ursulina opakovaného koloběhu smrt - narození, sledujeme osudy všech členů rodiny Toddových.

Oblíbila jsem si styl, kterým je román napsaný, zdá se, že vše plyne pomalu a líně.
Kniha působí na první pohled jako společenský román, plný dlouhých popisů zdánlivě nedůležitých životních situací.
S každým dalším Ursuliným narozením se některé události mění. Jednou je Ursula v šestnácti letech znásilněna kamarádem svého staršího bratra a čeká dítě, v jiné verzi svého života se jí podaří útok odrazit a později se pak provdá za psychopatického násilníka.
Variací Ursulina života je nespočet. Mění se prostředí, střídají se osoby, které vždy nějakým způsobem dotknou jejího života.

Nejčastěji je děj soustředěn do bouřlivých let průběhu II. světové války, které mám ráda navzdory všemu zlému, co v této době bylo.
Asi nejvíce na mě zapůsobily scény z válečného Londýna plného bombových útoků a také Ursulino nešťastné manželství.
Děj se pokaždé vrací do roku 1910, kdy se Ursula narodila. Měla jsem tak pocit, že jsem uvízla v jakési časové smyčce, ale tím víc jsem byla zvědavá na každý další život, který Ursula prožije.

Kromě čtenářů, které zajímá téma reinkarnace, knihu ocení také ti, kteří si stejně jako já, libují v románech, jenž jsou něčím “typicky britské”.

(Za recenzní e-book děkuji knihkupectví Neoluxor)

Žádné komentáře:

Okomentovat