čtvrtek 23. října 2014

Otevřené manželství


                                                       Otevřené manželství

Mia, původem Američanka, je úspěšná novinářka. Měla rozjetou kariéru válečné dopisovatelky, kterou vyměnila za lásku. Vdala se za spolehlivého Kita, se kterým má malou dcerku. Jejich manželství je šťastné, nic mu nechybí. Kdyby jen Mia neměla tak trochu pocit, že se v nové vlasti unudí k smrti....
Jediná kamarádka je totiž daleko za mořem v bývalé vlasti. Občasné telefonáty jsou sice fajn, ale spřízněná duše z masa a kostí, se kterou by se dalo jít třeba na kafe, ta by se hodila.
Když ji tedy manžel seznámí se svou nadřízenou Charlie, jásá radostí. Padnou si do oka, seznámí i rodiny, mezi nimiž vzniká silné pouto. Nejen přátelské...

Charlie je dvacet let vdaná za Robbieho. Na pohled působí jako ideální pár, ale pod povrchem bublají emoce, které chtějí ven. Robbie je od přírody sukničkář, Charlie mu jeho vášeň pro ženy toleruje pod jednou podmínkou. U veškerých mimomanželských hrátek bude vždycky i ona.
Mezi oběma páry to jiskří a tak není divu, že při jednom večírku se přátelské posezení zvrhne v jeden velký propletenec rukou, nohou, hlav, ze kterého nemá nikdo výčitky svědomí. Nic na tom přece není, občas si jen tak užít nevázaný sex ve čtyřech. Nikdo nikoho přece nepodvádí.
Charlie ví, že její muž má pro Miu velkou slabost a Kit chce své znuděné manželce dopřát trochu vzrušení. Otevřené manželství se jeví jako ideální řešení pro obě strany. Ale je tomu opravdu tak? I když si stanovíte určitá pravidla, může se vám situace vymknout z rukou...

Autorka si pro svou nejnovější knihu zvolila opravdu kontroverzní téma a ukázala, že jej umí zpracovat do čtivé podoby, která nikoho neuráží ani nepohoršuje. Naopak. 
Pro ty, kdo se bojí přemíry sexu - je ho tam tak akorát a je podán vkusně. 

Na Tess Stimson obdivuji, jak se dokáže vcítit do svých hrdinek a hrdinů. Dialogy jsou tak reálné, mnohdy jsem měla pocit, že jsem přímým účastníkem. Zejména hovory mezi Charlie a Robbiem jsou dost vypjaté, mají opravdu grády.
Ani jeden z hrdinů není vyloženě kladný nebo záporný, nejméně sympatií má asi Robbie. 
Jak už to u autorky bývá, i Otevřené manželství  má nečekané vyústění, které překvapí.

Otevřené manželství není příručkou pro znuděné, kteří hledají návod, jak si zpestřit manželský život. Poukazuje spíše na to, co se stane, když se překročí daná hranice. Je možné nalézt cestu zpět?
Knížku jsem přečetla za pár hodin a věřím, že stejně jako mě, zaujme i ostatní čtenáře, kteří vyhledávají příběhy ze života. Tento je navíc okořeněný dávkou erotiky a vášně která však není laciná a vulgární.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino)








2 komentáře:

  1. Příznivcem otevřeného manželství tedy nejsem, ale tuhle knížku si s chutí přečtu. Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  2. Já taky ne - doufám, že to ve finále nevyznělo, jakože ano :-D. Ale zaujalo mě to taky, ona opravdu dobře vylíčila vzestup a pád jednoho přátelství, se kterým takové manželství zamávalo.

    OdpovědětVymazat