pátek 29. března 2013

Diplomatova žena



Román Diplomatova žena vypráví téměř neuvěřitelný příběh židovské Polky Marty Nedermanové, která působila v odboji proti fašistům. Při jedné akci byla zatčena a skončila v nacistickém vězení, kde prožívala nekonečné útrapy. Přichází konec války a Marta se při osvobozování potkává s americkým vojákem Paulem. Když je náhoda svede dohromady podruhé, zamilují se do sebe a plánují společnou budoucnost.
Cesty osudu jsou však nevyzpytatelné a naděje na šťastný život berou za své. Marta se dozvídá, že letadlo, ve kterém její snoubenec letěl, se zřítilo a nikdo nepřežil. Zoufalá a těhotná mladá žena přijímá nabídku k sňatku britského diplomata.
Marta buduje rodinné hnízdo v Londýně po boku svého muže a malé dcerky, zároveň pracuje jako sekretářka na ministerstvu. Poklidný život se mění v drama, když Marta přislíbí pomoc britské špionážní službě v boji proti komunistickému nepříteli. Klíčovou osobou, která Martu může dovést k důležitým dokumentům, je člověk z její minulosti. Tajná mise se mění v boj o život, pomyslné dveře mezi Východem a Západem se pomalu zavírají a Martě hrozí, že se nedostane zpátky domů.
Knihy Pam Jenoff se čtou jedním dechem a tahle není výjimkou, můžu ji doporučit všem, které zajímají osudy lidí ve 2. světové válce.

Žádné komentáře:

Okomentovat