neděle 12. srpna 2018

Proč se začíst do knihy Bella figura



* PROTOŽE má krásnou šarmantní obálku, která dokáže upoutat a nalákat. Potvrzuje pravidlo, že co je krásné, nemusí být nutně okázalé. Nápad s kreslenou obálkou je prostě skvělý a koresponduje s námětem.

* PROTOŽE chcete vědět, co je "bella figura". To, co je pro Seveřany hygge, je pro Italy zase ona bella figura. Životní styl. A není to nic nového pod sluncem, při čtení zjistíte, že to dokonale teoreticky znáte, ale nedodržujete.

* PROTOŽE bella figura je ve své podstatě docela jednoduchý, hravý a příjemný způsob, jak zlepšit kvalitu života. Obcházíte milované těstoviny obloukem, protože jsou to sacharidy, nepřátelé vašeho těla? V knize si jich prostřednictvím hlavní hrdinky užijete požehnaně. Kamin se těstovinami živí denně a NEPŘIBÍRÁ!!! Naopak, vesele si hubne a krásní.

* PROTOŽE i když Italové působí jako horkokrevný národ, jehož obyvatelé spíše křičí, domlouvají se rozmáchlými gesty a vypadá to, že vás chtějí pohltit, v knížce je poznáte i z jiné stránky. Jako lidi, kteří vás mezi sebe přijmou bez nároku na revanš. Naučí vás vařit tu nejjednodušší rajčatovou omáčku na špagety tak, že chutná jako jídlo de luxe, a vy už jinou kuchtit nebudete.

* PROTOŽE Bella figura není klasickým románem. Je to částečná biografie ženy, která se rozhodla opustit chladnou Anglii a najít sebe sama na horkém jihu Evropy. Není nic lepšího než si číst o někom, kdo se odhodlal změnit svůj život a začal někde jinde téměř od nuly. Možná se necháte inspirovat, možná jen rádi sníte, každopádně Kamin si vás svou upřímnou výpovědí určitě získá.

* PROTOŽE je to Florencie. Podmanivé město v Toskánsku, kam se po přečtení budete chtít vydat. Autorka popisuje toskánské reálie velmi podmanivým způsobem, díky tomu si vás podmaní i na dálku. Skrz knihu vás pálí horké dlažební kostky pod nohama, cítíte vůni čerstvých rajčat na tržišti a vnímáte krásu památek.

Vůně rajčat byla tak omamná, že jsem je rychle nakrájela na kulaté plátky a položila na topinku. Pokapala jsem je trochou olivového oleje, posypala natrhanými lístky bazalky a špetkou mořské soli. Při prvním kousnutí mi v puse explodovalo slunce, rajská dužina chutnala díky soli naprosto božsky. Olej byl štiplavý a bazalka lehce trpká. Každé sousto bylo tak plné chuti, že jsem musela vzdychat. Nahlas. Cpala jsem se krajíci chleba a olivový olej mi stékal po bradě. 

* PROTOŽE je tam láska. Vine se napříč celým příběhem a dodává mu šmrnc jako špetka koření dobrému jídlu. Kamin do Florencie přijela se srdcem rozbitým na kusy. Díky dodržování stylu bella figura se z ní stala úplně jiná žena, sebevědomá a krásná navenek i uvnitř, jíž muži padali k nohám. Zažila úchvatné romantické chvíle, stejně jako zklamání, aby lásku našla tam, kde ji původně vůbec neviděla.

* PROTOŽE Kamin Mohammadi je sympatická. Na nic si nehraje, upřímně na sebe práskne téměř všechno ze svého milostného života. Je stejná jako já nebo vy, člověk z masa a kostí, který snadno podlehl hektickému životnímu stylu - všichni to známe, že? Právě díky této pohodové knize zachycující jeden rok z autorčina života můžete zvolnit i vy a zkusit si, jaké je žít podle bella figura.
Necháte se nalákat?

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)


Žádné komentáře:

Okomentovat