pátek 29. června 2018

Madona z hor



Maria Vittoria se narodila v době, která ženám příliš nepřála. Dvacátá léta dvacátého století sice znamenala tzv. "belle epoque" neboli "zlatý věk", ale to neplatilo pro všechny. Nosíte-li šaty, nežijete si na vysoké noze, vaši rodiče mají kromě vás ještě hromadu dalších dětí a v hrnci polévky sotva na dně, budete rádi, když se brzo dostanete z domu. Marii Vittorii je dvacet pět, a to je věk, kdy se na neprovdané ženy začíná pohlížet jako na staré panny. Naštěstí pro ni otec našel ženicha.
Jaký je? Hodný? Krásný? Bude ji milovat? Co přinese společný život? Na některé otázky Maria dostane odpověď hned, jiné zodpoví až čas.

Po svatbě si mladí otevírají obchod v podhorské vesnici. Drsný život v ještě drsnějších horách vás buď semele nebo zocelí. Jak ho zvládne Maria a její Achille? Madona z hor mapuje několik desítek let, během kterých rodina primárně čelila útrapám způsobených válkou. Itálie se zmítá v područí fašismu, dříve přátelská atmosféra mezi obyvateli vesnice se rychle mění. Lidé se navzájem podezírají, nikdo nikomu nevěří. Achille se ocitá ve vězení a Maria se musí postarat o děti. Nedostatek jídla ji donutí, aby vedla svůj vlastní odboj a platila za něj dost vysokou cenu.

Madona z hor je velké knižní překvapení tohoto roku, které upoutá krásnou obálkou. Mně osobně naprosto učarovala hned na první pohled (jaké milé překvapení bylo, když jsem zjistila, že jde o dílko české autorky Kateřiny Coufalové).
Po literární stránce se jedná o zajímavý počin, který si vás podmaní, pokud mu to dovolíte. Není to totiž typický mainstreamový román. Madona z hor vyniká poměrně zvláštním stylem, který působí stejně drsně jako Mariin život. Na strohý, úsečný, dost přísně působící styl jsem si musela zvykat. Jakmile jsem se do něj dostala, nedalo se odtrhnout a já jsem byla ke knize přitahována doslova jako můra ke světlu.

Autorce se podařilo vystihnout typickou italskou rodinu, v níž má každý svou roli předem danou. Otec patriarcha, v jehož šlépějích jde i nejstarší syn, matka ochranitelka a dcera rebelka, která se z dominantního područí otce a bratra chce dostat za každou cenu.
Do příběhu je zakomponován dost zvláštní prvek, kterým jsou promluvy mezi Marií, silně věřící katoličkou, a panenkou Marií. Ta hlavní hrdince dodává odvahu, ale nebojí se ani přísné kritiky, jestliže Maria Vittoria nejedná v souladu s Desaterem. Někdy jsem sebou až trhla, když panenka Maria, jíž mám zafixovanou jako laskavou a milující bytost, Marii Vittorii řádně vyčinila.

Madona z hor má v sobě to nejlepší ze společenských románů. Vznikl silný rodinný příběh odehrávající se na pozadí dramatických válečných událostí.

Jestli si chcete vychutnat opravdový knižní bonbónek, s tímto románem se vám to zaručeně povede.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino)

Žádné komentáře:

Okomentovat