neděle 20. srpna 2017

Blackout


Výpadek elektřiny zažil každý z nás. Vyhozené pojistky, výpadek elektřiny po divoké bouři... Nikdy však netrval déle než pár hodin. Vlastně to, že si můžeme kdykoliv rozsvítit, dobít telefon nebo uvařit čaj, bereme jako samozřejmost. Co kdyby nás o tento výsadek moderní doby někdo připravil záměrně?

Spisovatel Marc Elsberg přichází s románem Blackout, v němž si na paškál bere právě toto téma. Hledáte neotřelý thriller, z něhož vás bude mrazit? Máte rádi katastrofické vize a rádi si kladete otázku "Co by se stalo, kdyby...? Pak je tahle knížka pro vás to pravé ořechové.

Právě panuje zima, když přestane fungovat elektřina. Na tom by nebylo nic divného, jenže výpadek postihl větší část Evropy a trvá dlouho. Nejde jen o to, že nesvítí světlo, lednička nemrazí a nehraje televize. Kvůli nefunkčním semaforům bourají auta, nefunguje topení, kolabuje průmysl. Jedná se o katastrofu, jejíž důsledky si jen stěží dokážeme představit. Nastává doslova a do písmene dominový efekt, vše se postupně hroutí.
Za problémem stojí hackerský útok, na který upozorní programátor Piero Manzano. Sám kdysi patřil mezi hackerskou špičku, takže moc dobře ví, o čem mluví. Věří mu pouze komisař Europolu Francois Bollard, ale jen do té doby, než se útočníci pokusí zaútočit přímo na Piera a hodit vinu na něj. Piero se s pomocí novinářky Laury Shannonové snaží dokázat svou nevinu a zároveň zachránit Evropu před naprostou katastrofou, jejíž důsledky by společnost vrátily kdesi na počátek bytí, což by asi nikdo z nás nechtěl, že?

I když se jedná o fikci, příběh je vystavěn na reálném základu. Výraz "blackout" znamená rozsáhlý výpadek elektřiny a v minulosti už postihl několik světových zemí. V knize je zmíněna i Česká republika, takže vám asi ztuhne úsměv na rtu a naskočí otázka: Může se to opravdu stát i nám?

Blackout je napsán velmi svižně a čtivě, celkové pojetí knihy mi připomínalo sledování filmu. Jednotlivé kapitoly postupně nastiňují, co se právě v jednotlivých postižených oblastech děje a co zažívají aktéři příběhu. Autor se nezaměřuje jen na hlavní představitele, prostor dává i vedlejším postavám. Vlastně mi tato koncepce připomněla romány Arthura Haileyho.

Blackout vyšel v roce 2012 a okamžitě se stal bestsellerem. Českým čtenářům se sice oficiálně představí až v říjnu, ale vy se můžete navnadit vesměs kladnými a nadšenými recenzemi už teď, a těšit se, že až se do knihy během sychravých podzimních dní začtete. Možná si stejně jako já uvědomíte, kolik zdánlivě nepodstatných věcí s elektřinou souvisí.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega)

4 komentáře:

  1. Kniha vypadá bezesporu zajímavě, ihned jsem si ji pomyslně připsala na seznam knih, které bych si možná mohla pořídit. Téma takto zpracované jsem ještě nečetla. Hezky napsaná recenze :)

    Sloni v ráji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ☺. Je to fakt zajímavý román, člověk nad ním ještě dlouho přemýšlí.

      Vymazat
  2. Blackout si mě 100% získal na svou stranu, kdybych také nedostala recenzní výtisk, tak bych po přečtení Tvé recenze určitě netrpělivě čekala na jeho vydání. A to byla zase muka. :D
    Hodně recenzentům "vadilo", spíš si trošku postěžovali, na větší výskyt technických výrazů. Může to odradit budoucí čtenáře, kteří by si knihu chtěli přečíst, ale mají právě z tohohle obavy. Za sebe musím říct, že kdyby tam ty výrazy nebyly, byla by to úplně jiná kniha, taková nezáživná jako jsou katastrofické knihy za zlomek ceny, které se nedaří udat, ani přes pěknou obálku. A musím souhlasit, že čtení knihy je skoro jako dívat se na film, opravdu přehledné. Jen se bojím toho, že kdyby byla kniha zfilmovaná, tak by to moc dobře nedopadlo.
    Moc hezky napsaná recenze. :)

    Zdraví Anita z Gingerani

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji ☺. S tou technickou mluvou souhlasím. Myslím, že knize to neškodí. A kdo potřebuje, tak si to najde na netu a rozšíří si tak obzory.

    OdpovědětVymazat