středa 12. listopadu 2014

Eleanor a Park - dva světy, jedna láska





Píše se rok 1986 a malým městečkem kdesi v Americe jezdí každý den školní autobus. Studenti se mezi sebou znají, každý má své stálé místo.
Dokud jednoho dne nepřistoupí nová dívka...

Eleanor není prototypem klasické krásky. Je jí víc než dost, hlavu má plnou rezavých vlasů, obléká se jako hastroš a úsměv? Ten bychom ani s lupou nenašli.
Není divu, že se jí spolužáci straní a nikdo ji nechce v autobuse pustit sednout.
Ale je tu Park, po matce napůl Korejec, kterého podivná spolužačka fascinuje, a k hrůze ostatních spolužáků přitahuje A tak se rodí něžný vztah mezi dvěma teenagery z různých světů, které už nemohou být víc odlišnější.
Park pochází z milující rodiny. Jeho otec je veterán z Vietnamu a tak se snaží ze svých synů vychovat pořádné chlapy, s citlivějším Parkem je to trochu problém.
Eleanor má rodinu, o které je lepší nemluvit. Matka se podruhé vdala za muže, který Eleanor nenávidí. Dokonce kvůli němu musela na rok odejít z domu. Rodina je chudá, Eleanor si nemůže dovolit koupit ani baterky do walkmana.

Mají dva mladí lidé, kterým je sladkých šestnáct, šanci prožít lásku? Tu pravou, opravdovou, šílenou první lásku? Oba svým vzhledem vybočují z řady svých spolužáků, nechovají se jako klasičtí puberťáci, jsou prostě JINÍ. Ruku v ruce kráčejí vstříc své lásce navzdory předsudkům okolí. Svými názory a vyzrálostí se liší od vrstevníků.

Autorka napsala krásný, křehký příběh dvou mladých lidí, ve kterém dokázala popsat nejen odlišnost jejich životních stylů, ale především se dokázala dokonale vžít do pocitů teenagerů, kteří mají trable sami se sebou a potýkají se s prvním milostným vzplanutím.
Líbilo se mi, jak byla knížka provázaná s hudbou. The Smith, Cure, U2, tyhle kapely naučil Park poslouchat Eleanor.
Při čtení jsem si říkala, že je tu konečně knížka, ve které hlavní hrdinové nejsou dokonalí. Eleanor nemá pas jako vosa, blond vlasy do půl pasu a řasy jako mrkací panna. Parkovi chybí na břiše pekáč buchet. Naopak - na očích mu jaksi přebývají černé linky, za které by se nestyděl ani Jack Sparrow.
Už tímto si mě získali na svou stranu, knížek s hrdiny, kteří nemají jedinou kosmetickou chybu, už bylo dost :).

Zakoukala jsem se do obálky, která svou jednoduchostí vyjadřuje vše.
Knížku bych doporučila nejen všem zamilovaných teenagerům :), ale i těm, kteří ocení nadčasový příběh lásky.


(Za recenzní e-book děkuji knihkupectví Neoluxor)

1 komentář: