čtvrtek 2. prosince 2010

Pod kupolí


Stephen King nezahálel a přišel s novým románem Pod kupolí.
Obyvatelé malého amerického městečka Chester´ s Mill prožívají obyčejný den. Manželka radního se učí pilotovat letadlo, servírka v oblíbené restauraci roznáší jídlo a pití, městečkem projíždějí řidiči aut a kamiónů...
Klidná idylka náhle končí, letadlo se z neznámého důvodu řítí k zemi, řidiči narážejí do neviditelné překážky a umírají. Celé městečko je náhle odříznuto od okolního světa neproniknutelnou bariérou neznámého původu, kterou nelze ničím proříznout. Kdo se pokusí o překonání této neviditelné překážky, umírá. Lidé jsou ponecháni svému osudu, zcela uzavřeni od okolí. Musí se spoléhat na sebe a zároveň spojit své síly proti neznámé bariéře. Jak to bývá v odříznutých oblastech, brzy dochází zásoby jídla, elektřiny i plynu. Vláda, pod kterou Chester´s Mill patří, jen bezmocně přihlíží zkáze. Toto je příležitost pro jednoho z radních, který má diktátorské sklony a uvědomuje si příležitost jak konečně vyniknout. Začíná městečko řídit pevnou rukou, vždyť je to pro dobro všech obyvatel, kteří si musí uvědomit, že silné vedení potřebují. Dalšími, neméně důležitými aktéry příběhu jsou syn radního, který má nádor na mozku, servírka Rose vydavatelka místních novin Julia nebo Dale Barbara, zvaný Barbie.
Ti všichni, spolu s dalšími obyvateli městečka, jsou nuceni vydat ze sebe to nejlepší i nejhorší, výsledkem je mistrná studie lidské bezmoci, aroganci a násilí. Čtenář má možnost sledovat rozpad společnosti, kde přestávají platit pravidla civilizace, hrdinové bojují sami za sebe a snaží se přežít za každou cenu bez ohledu na ostatní.

Žádné komentáře:

Okomentovat