pondělí 31. července 2017

Louskání v červenci



Dneska končí první prázdninový měsíc, pro mě na přečtené kousky docela úspěšný i přes to, že náš mimín lozí po celém bytě, takže přes den se ke knížce nedostanu vůbec, čtu vlastně jen večer. Tím, že čtu hodně rychle a jsem spíše sova, takže docela ponocuju, stíhám přečíst docela dost věcí. No, uvidíme, jak to půjde v srpnu.

Láska & gelato  Novinka v žánru YA, která je hojně doporučována. Neodolala jsem a nelituju. Nádhera. Moc se mi to líbilo, jedna z těch lepších YA knih, v níž děj odsejpá, hrdinové jsou příjemní a chytří, takže se nejedná o nějakou bezduchou slaďárnu. Moc se mi líbila linie s deníkem a atmosféra celé knížky díky kouzelné Florencii.

Agnes Knížku jsem asi před dvěma lety koupila v Levných knihách za pár drobných. Přináší příběh ženy odsouzené za vraždu, která čeká na trest smrti v jedné vesnické rodině. Odehrává se na Islandu. Syrový, drsný, a i přes to nádherný román.

Za zavřenými dveřmi Už od počátku lehce děsivé, s napětím čekáte, co z toho asi bude. A to, v co se děj vyvrbí, byste nečekali ani v nejhorším snu. Výborný psychothriller, u něhož se hrůzou třesete celou dobu, co čtete.

Sběratel ztracených věcí To byla nádhera, balzám pro duši. Opět ocení věční snílkové, ne realisté. Opravdu nádherná knížka, byla jsem unešená. :)

Řekni mi tři věci Dobře napsaná YA, líbil se mi nápad s tajemným průvodcem, který po mailech radila hlavní hrdince. Ta se s otcem přestěhovala a musela začít nový život.

Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru Na tuhle knihu jsem byla zvědavá, mám doma taky puboše, takže jsem si chtěla rozšířit obzor a přečíst si něco o klucích teenagerech. No, dostalo se to sice někam jinam než jsem čekala, ale na druhou stranu, proč ne. Napsáno hodně citlivě.

Chvála české kuchyně - bible české gastronomie Skvělé pojednání o historii české gastronomie. Od pánvičky po mistry kuchařského umění. Ukázky z literárních děl to výborně doplňují. Výpravná kniha, která si zaslouží pozornost, obsahuje hodně skvělých dobových fotek.

Matčiny hříchy Neskutečně tíživé a depresivní čtení. Je šílené, co se v moderní irské společnosti dělo dětem. Zanechalo to na nich nenapravitelné následky, což je vidět i na autorce. Při čtení na mě padala tíseň. Ale i tak doporučuju, pokud máte rádi skutečné příběhy ze života.

Čas mého života Nadčasové vzpomínky na starou dobrou Anglii z pera spisovatele J. Klapky Jeromeho. Ocení milovníci všeho britského a ti, kteří by o autorovi rádi věděli něco víc.

Jak nemít na pikniku o jeden sendvič míň Pro mě opět pohlazení po duši. Mám ráda vyprávění paní Whitton o životě na anglickém venkově. Doufám, že bude další.

Měsíční údolí Tak tohle bylo něco naprosto úžasného, krásný příběh, zvláštní, citlivě napsaný. Přečteno jedním dechem. Pro mě příjemné knižní překvápko. Více v recenzi.

Hana Silný a emotivní příběh, který se jen těžko odkládá. Čerstvá recenze tady.

Ach, ty Češky! Zajímavé čtení, nejvíc mě zaujaly příběhy Trudie Bryksové a Elźbiety Rusnok, které ale paradoxně Češky nebyly :-). Ale já vím, jak to autor myslel, byly natolik s naší zemí spjaty, že se Češkami staly. Mám ráda tyhle neobyčejné příběhy obyčejných lidí.

Toulky literární Anglií Tohle ocení asi jen opravdoví milovníci anglické literatury a reálií. Mně se tenhle průvodce líbil, i když informace o autorech a dílech už vesměs znám. Moc ráda bych ona zmiňovaná místa navštívila.

Hovor se smrtí Chrisíček. Takhle důvěrně si dovoluju nazývat jednoho z nej nej nej úplně nej spisovatelů thrillerů. Ano, toto je nejnovější počin Chrise Cartera. Opět čtivý, překvapivý a drsný. Kdy bude další?

Stačí jen dotyk Krásný, něžný příběh o lásce, v němž všechno plyne pozvolna. A prostředí knihovny pro mě jako skvělý bonus. Užívala jsem si to.

Lituji, čekají mě Tak přiznávám, byla jsem skeptická, protože první kniha autorky Šťastní lidé čtou a pijou kávu se mi moc nelíbila. Pokračování už bylo lepší. Tahle je zatím poslední, s předchozími nemá nic společného, jde o samostatný román. No ale byla jsem překvapená, knížka je ve finále sympatická, působí hodně francouzsky.

Som mama Pro mě aktuální téma, Kristinu Farkašovou mám ráda, takže jsem byla zvědavá, jak se ona sama poprala s dvojitou porcí mateřství. Líbilo se mi to, KF má lehkou ruku, vtip a nadhled. Fajn počtení, a navíc v originále.

Poslední výročí Já tu Liane prostě žeru s každou další knížkou víc a víc. Poslední výročí mě vtáhlo tak, že jsem četla celý večer, dokud jsem to nedočetla. Paráda.

Manželé odvedle Jéé, já tak strašně ráda uspávám své dítě. Než se totiž uvrtí do spací polohy, můžu si u toho číst a jen ho korigovat. Proč to píšu? Protože se mi u toho podařilo přečíst tenhle thriller. Mně se líbil hodně, i když téma unesené půlroční holčičky mi nedělalo moc dobře na duši. Ale ve finále dost dobré, taky se mi jen těžko odtrhávalo.

Trojhra Tuhle knížku jsem dostala k recenzi, tu musím ještě sepsat. Od autorky Blanky Hoškové jsem četla všechno, takže jsem byla zvědavá i na její poslední počin. Je to příběh tří lidí, takový /ne/manželský trojúhelník. Je to o hodně tenší než její obvyklé knížky, a taky víc intimnější a komornější.

Geniální přítelkyně Velká mediální reklama, velké očekávání a...? No, po pravdě na to, že tuhle knížku všichni propagovali v médiích i na sociálních sítích, mě zas až tak moc neoslnila. Ne tak, jak by se, díky reklamě, čekalo. Asi jsem čekala trochu víc. Číst se to však dalo, neříkám, že ne. Líbilo se mi vylíčení atmosféry i života v poválečné Itálii. Uvidíme, co přinese pokračování.



Tak to máme pro červenec vše. Jestli se chystáte na dovolenku, snad se vám něco z toho bude líbit. Já dočítám román Zmizelý od skvělé C. L. Taylor, na který budu psát recenzi. Na srpen mám připravenou pěknou hromádku knih, tak uvidíme, co stihnu přečíst. :)




4 komentáře:

  1. Teda to je mazec. Ctes fakt rychle a hodne. Kam se na tebe hrabu. :D a krasne kousky. Na Hanu se take chystam.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky :). Já zase nemám odvahu točit videa. :)

    OdpovědětVymazat
  3. I já smekám a závidím - s malým mimčem jsem nezvládala téměř nic, tolik čtení ani náhodou.Teď to zkouším dohnat. Ale připojím se k názoru na Geniální přítelkyně: soudě podle 1.dílu, řekla bych mnoho povyku pro nic. Ale třeba už ten druhý překvapí.

    OdpovědětVymazat