středa 7. září 2016

Nalehko


Taky si před dovolenou balíte kufr, tašku nebo alespoň batoh? A máte vše předem zařízeno, nachystáno, vyřízeno - prostě jedete na jistotu?
A co takhle jet naslepo, pouze s kreditkou a zubním kartáčkem, a užít si cestování opravdu nalehko.
Přesně takový způsob zvolila Clara a Jeff.  Co myslíte, litovali nebo si to užili?

Clara a Jeff se seznámili pomocí internetové seznamky. Zatímco ona se snaží dát dohromady svůj život, on je excentrický profesor žijící trochu výstředně. Protiklady, které se přitahují. Snad. Protože velkým testem pro oba bude společná dovolená v Evropě, na kterou pojedou bez zavazadel.

Z Clařina pohledu sledujeme mladý pár na cestách po Turecku, Řecku, Maďarsku nebo Skotsku. Výpravy jsou hodně dobrodružné, noclehy shánějí na poslední chvíli, neváhají se seznamovat s úplně cizími lidmi. Žíjí ze dne na den, aniž by měli aspoň malou jistotu, co bude druhý zítra. Nepřipomíná vám to tak trochu životní filozofii Scarlett O´Harové? :-)
Je to něco, co bych se svou introvertní povahou asi jen tak nedokázala,vlastně si o tom raději přečtu.
Líbilo se mi, že si ke svému cestování zvolili země, které nejsou turisticky až tak "profláklé".
Clara používá úsečný styl, popisy navštívených destinací nejsou moc barvité, jsou vlastně spíše o lidech.
O to víc bych ocenila fotky, které by se do knížky opravdu hodily a dokázaly by navodit tu správnou představivost a hlavně atmosféru. 

Tuhle knížku můžete brát jako opravdu lehký cestopis nebo naopak - trochu vážnější zpověď ženy, která bojovala sama se sebou.
Zážitky z cest po evropských městech se střídají se vzpomínkami na Clařino dětství, mládí, vztahy s rodinou i pozvolné oťukávání s Jeffem.

Možná vás budou Clařiny trochu filozofické "odbočky" do minulosti rušit, pokud čekáte klasický cestopis. Tahle knížka je vlastně trochu víc. Dokáže vám, že cestování nalehko prověří vaši schopnost přizpůsobit se neznámému prostředí i podmínkám. A možná si "uklidíte" sami v sobě.

Chcete cestovat jinak, ale doposud jste nenašli odvahu? Román Nalehko se může stát vaší inspirací.

(Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora)

Žádné komentáře:

Okomentovat