čtvrtek 30. prosince 2010

Prokletý osud


Román vypráví příběh čtyřiatřicetileté knihovnice Marcely, která žije sama s kočkou v malém domku na samotě za městem. Jejím životem je četba knih, na vše ostatní téměř rezignovala. Svůj profesní i osobní život podřídila práci v knihovně a knihám. Jednoho dne však do knihovny přichází tajemný muž, který tam tráví veškerý volný čas. Zároveň začnou Marcele chodit poštou tajemné dopisy, které v sobě skrývají podivné vzkazy. Je to náhoda nebo to souvisí s oním neznámým návštěvníkem? Ten se jeví jako příjemný společník, Marcela v něm nachází zalíbení a začne se s ním scházet. Společně podnikají výlety a Marcela si myslí, že konečně našla toho pravého. Dopisy však přicházejí dál, to co obsahují obálky, již hraničí se zločinem... Marcela si pořizuje psa, aby se cítila bezpečněji, toho ji však někdo vzápětí otráví. Jak se bude vyvíjet hrdinčin milostný vztah? Má šanci, že se vdá a povede takový život jaký si vždy přála? Nebo jí hrozí nebezpečí? To se dozví čtenář v tomto mistrně napsaném psychothrilleru, který neodloží, dokud nedočte poslední stránku. Jako většina románů tohoto žánru, má Prokletý osud překvapivé rozuzlení a šokující závěr.

Ta, která se dívá


Majitelka agentury zabývající se efektivním využitím času Yvonne žije navenek spořádaným životem. S manželem a synem bydlí v bytě, její firma prosperuje a vydělává Yvonne slušné peníze. Hrdinka je tedy úspěšnou, dobře oblékanou podnikatelkou, které navenek nechybí nic ke štěstí. Yvonne však uvnitř sebe cítí, že by ve svém životě chtěla něco změnit, ale ani za nic nemůže přijít na to, co by to mělo být. Jednoho dne se dostane do vilové čtvrti, kde nikdy předtím nebyla. Pohled na zahrady a obydlené domy je pro Yvonne jako droga. Neustále se sem vrací, aby nikým neviděna pozorovala cizí životy. Skládá si je do mozaiky příběhů a má čím dál větší potřebu ponořit se hlouběji do života komunity, která zde žije. Jednoho dne si všimne inzerátu, že se hledá pomocnice do domácnosti. Yvonne se přihlásí, protože je to skvělá příležitost jak proniknout za zdi jednoho z domů, které sleduje. Rázem se z přepychové podnikatelky Yvonne stává ošuntělá uklízečka Nora. Její zaměstnavatel, osamělý muž, jehož žena si odpykává trest za vraždu, nemá tušení o skutečné identitě své zaměstnankyně. Jenže ani ona netuší, jaká tajemství ukrývá jeho život. Yvonne se do nového života zaplétá a rozehrává tak osudový příběh. Stejně jako je Yvonne lapena do osidel tajemné čtvrti, je i čtenář vtažen do čtivého děje tohoto thrilleru.

Od této autorky je skvělý i thriller Muž pod schody, od kterého se taky nedá jen tak lehce odtrhnout :).

úterý 21. prosince 2010

Vítejte v Czech readpublic!





Guerriláci jdou s dobou. Po první sérii knihovnických placek přicházejí s novinkou. Placky pro české čtenáře a české knihovnice. Slogany nemají chybu. Samotné placky taky ne.
U mě vede ta, kterou bychom měly s kolegyňkami povinně nosit ;-)

Samozřejmě i ty další stojí za to:
Abych to shrnula: nevidím, neslyším, nemluvím, protože čtu, žiju v Czech readpublic a patřím mezi horních 10 tisíc. Co vy? ;-)

Krásné a voňavé Vánoce!!!! ;-)

úterý 7. prosince 2010

Habermannův mlýn



Byla jsem hodně zvědavá na nový film proslulého Juraje Herze. Už kvůli Karlovi Rodenovi, který je mým oblíbeným hercem. Všechny postavy, které hraje, mu věřím ;-).

Snímek Habermannův mlýn mě nezklamal. Téma, kterým se zabývá, je velmi citlivé, dosud nepříliš zpracovávané - odsun sudetských Němců po druhé světové válce. Četla jsem dvě knihy s tímto tématem - Dědictví a Třešňovou alejí od Evy Tvrdé, mimochodem vřele doporučuju.
Hlavním hrdinou tohoto filmu je bohatý podnikatel August Habermann, Němec, který bez jakýkoliv předsudků zaměstnával jak Němce tak Čechy. Jeho žena je Češka. Přátelí se s hajným Březinou, který si naopak vzal Němku. Doba si žádala, aby se lidé přiklonili "svůj k svému", ale oni dva nadále zůstávají stejní. Augustův mladší bratr sympatizuje s Němci a dává se k nacistům. Zlo v obci navíc rozdmýchává esesák Koslowski, každý se bojí, nakonec dochází k tragickému vyústění příběhu.
Musím říct, že mě film dostal, hodně dlouho jsem o něm přemýšlela. V recenzích a kritikách mu bylo mnoho vytčeno, možná zaslouženě, možná ne, nejsem až tak velký znalec, abych to dokázala posoudit. Mně se Habermannův film líbil hodně a zanechal ve mě hluboký dojem.

Láska nebeská z Nothing Hill


Jak už prozrazuje název, román má velmi mnoho společného se stejně pojmenovanými, notoricky známými filmy. Scarlett je 24 let, miluje romantické filmy s Hughem Grantem, svůj život bere jako sled proslulých filmových scén. Její snoubenec David je rezervovaný a trochu usedlý podnikatel. Mají před svatbou, ale Scarlett si potřebuje ujasnit pár důležitých věcí ve svém životě, a proto využije nabídku své kamarádky a zamíří do Londýna hlídat dům známým, kteří odjíždí na měsíční dovolenou. Jaká náhoda, že se dům nachází v proslulé čtvrtí Nothing Hill, kde byl natočen Scarlettin oblíbený film. Hned první den Scarlett potkává nové přátele, především pohledného souseda Seana, který ji nejprve děsně vytáčí, ale pak se ukáže, že je nejen fešák, ale i skvělý kamarád...jen kamarád? ;-). Jako Bridget Jones, tak se i Scarlett musí rozhodnout mezi svými dvěma osudovými muži. Který z nich je vlastně pan Darcy? Tato knížka je romantická, vtipná, přesně jako ony výše zmiňované britské filmy :)

Pssst!!! Právě spíme :)

Venku se chumelí.....déšť :D. My máme od osmi otevřeno a už tu mám první dušičky, které si čtou noviny. No a jedna z nich právě usnula. Ani se nedivím, v knihovně je útulně, teplo, ticho a nad novinami se fajně dříme...tak dobrou :).

čtvrtek 2. prosince 2010

Tábor správných chlapů


V tomto humorně lazeném románu si autorka vzala na paškál dnešní moderní muže, kteří se dovedou orientovat ve světě elektrotechniky, ale chybí jim základní klasické mužské vlastnosti. Nedokážou přitlouct poličku, rozdělat oheň ani nastartovat auto pomocí startovacích kabelů. Takovými muži jsou obklepené hrdinky této knihy bioložka Lucy a herečka Martha. Adam, přítel Lucy je výborný ekonom, ale je nepoužitelný, co se praktického života týče. Martha je nezadaná, setkává se ale s podobnými typy mužů při svém "vedlejšáku" - pro muže pořádá tzv. První schůzky, na kterých své klienty učí, jak konverzovat s ženou při první schůzce. Také její bratr Jesse nepatří mezi muže činu. Lucy i Martha jsou překvapené tím, jací dnešní muži jsou, zvláště když mají možnost srovnat je s Cooperem, Lucyiným kamarádem, který vede mléčnou farmu a dokáže si poradit se vším. V jejich hlavách uzrává nevšední plán. Adama, Marthina bratra Jesseho a klienty "Prvních schůzek" pozvou na týdenní dovolenou na Cooperovu mléčnou farmu. Tento projekt si pro sebe nazvaly Tábor správných chlapů a doufají, že tento pobyt zocelí rozmazlené hochy a promění je v dokonalé, silné a dvorné muže, kteří si poradí s opravou auta, podojením krávy nebo stlučením ohrady a samozřejmostí bude i džentlmenské chování. Jak tento projekt dopadne? Nejen táborníci, ale i Lucy s Marthou získají nové životní zkušenosti a lekce ve vztazích mezi ženami a muži.

Já a štrúdl


Hlavní hrdinka Helena bude mít za pár let padesátku na krku, je aktivní žena, podniká v oboru pekařství – peče vyhlášené štrúdly, které od ní kupují obyvatelé městečka kde žije i okolní restaurace. Má manžela, který trpí depresemi. Z kdysi společenského a šarmantního muže se stala lidská troska, která s okolím téměř nekomunikuje. Starší dva synové jsou již z domu, jeden z nich cestuje a druhý má svou rodinu. Doma zůstává pouze pubertální dcerka Natálie, která má pocit, že ji matka jen sleduje a kontroluje. Helena má také vitální sedmdesátiletou matku, která se rozhodne provdat za muže, kterého neviděla téměř padesát let. Helena si myslí, že má zdánlivě má všechno pod kontrolou, rodinu i podnikání, stačí ale chvíle a vše může být najednou jinak. Mladší syn se má rozvádět, manželova deprese se stupňuje a ani s ženichem Heleniny matky to není tak růžové jak se může zdát. Nemá zájem ani tak o nevěstu jako o její rodinný dům. Ke všemu se Heleně hroutí i podnikání. Dokáže Helena zvládnout nelehké životní situace? Jak se dá vůbec vyváznout z krizí, které nám přináší život a nezbláznit se přitom? O tom se čtenář dočte v tomto výborně napsaném hořkosladkém románu, který je psán jako zpověď lékařce psycholožce, která léčí hrdinčina manžela.

Pod kupolí


Stephen King nezahálel a přišel s novým románem Pod kupolí.
Obyvatelé malého amerického městečka Chester´ s Mill prožívají obyčejný den. Manželka radního se učí pilotovat letadlo, servírka v oblíbené restauraci roznáší jídlo a pití, městečkem projíždějí řidiči aut a kamiónů...
Klidná idylka náhle končí, letadlo se z neznámého důvodu řítí k zemi, řidiči narážejí do neviditelné překážky a umírají. Celé městečko je náhle odříznuto od okolního světa neproniknutelnou bariérou neznámého původu, kterou nelze ničím proříznout. Kdo se pokusí o překonání této neviditelné překážky, umírá. Lidé jsou ponecháni svému osudu, zcela uzavřeni od okolí. Musí se spoléhat na sebe a zároveň spojit své síly proti neznámé bariéře. Jak to bývá v odříznutých oblastech, brzy dochází zásoby jídla, elektřiny i plynu. Vláda, pod kterou Chester´s Mill patří, jen bezmocně přihlíží zkáze. Toto je příležitost pro jednoho z radních, který má diktátorské sklony a uvědomuje si příležitost jak konečně vyniknout. Začíná městečko řídit pevnou rukou, vždyť je to pro dobro všech obyvatel, kteří si musí uvědomit, že silné vedení potřebují. Dalšími, neméně důležitými aktéry příběhu jsou syn radního, který má nádor na mozku, servírka Rose vydavatelka místních novin Julia nebo Dale Barbara, zvaný Barbie.
Ti všichni, spolu s dalšími obyvateli městečka, jsou nuceni vydat ze sebe to nejlepší i nejhorší, výsledkem je mistrná studie lidské bezmoci, aroganci a násilí. Čtenář má možnost sledovat rozpad společnosti, kde přestávají platit pravidla civilizace, hrdinové bojují sami za sebe a snaží se přežít za každou cenu bez ohledu na ostatní.